Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdropp

Många män har problem med att hålla tätt efter toalettbesöken. Det kan bland annat bero på prostataproblem.

Att det kommer några droppar urin i underkläderna efter ett toalettbesök brukar man kalla för ett efterdropp. Det händer när lite urin stannar kvar i urinröret efter urinering. Efterdropp hör ofta samman med en svag urinstråle, och drabbar huvudsakligen män över 55 år, men kan även drabba kvinnor och yngre män. Möjliga orsaker kan vara en förstorad prostata eller en förträngning i urinröret.

En del män kan lindra efterdropp genom att ta god tid på sig på toaletten och på så sätt  garantera att all urin har passerat. Som man kan du prova att trycka försiktigt med fingrarna.

Män kan även prova att trycka försiktigt med fingrarna vid anus fram mot pungen och ut mot undersidan av penis. Det kan pressa ut de sista dropparna. Prata dock alltid med din läkare för att hitta orsaken bakom problemet.

Ca 60 % av alla män i 60-årsåldern lider av efterdropp.

Urinvägarna – så fungerar de

Blåsans uppgift är att samla upp urin och tömma ut den när blåsan  blir full. Urinblåsans vägg är elastisk, och utvigdas efterhand som blåsan fylls på med urin från njurarna. Vid övergången från urinröret till blåsan finns två muskler, en inre och en yttre, som sluter om runt urinröret. Den inre muskeln kan vi inte kontrollera, men den yttre styrs av hjärnan.

När blåsan är tillräckligt full, d.v.s. innehåller mellan 2,5 och 5 dl urin, skickar den signaler till hjärnan att det är dags att tömma, och man känner sig kissnödig. Normalt kan man hålla sig tills man får möjlighet att gå på toaletten.

När man sedan beslutar sig för att kissa, skickas en signal till blåsan som då drar ihop sig. Den yttre muskeln slappnar av, och man kan kasta vatten. Därefter stängs urinröret.

Blåsan och urinröret hålls på plats av bindväv och bäckenbottenmuskulatur. Detta stöd är viktigt för att kunna hålla tätt. Därför är det viktigt att träna och styrka sin bäckenbotten. Urinvägarna består av urinledarna, urinblåsan och urinröret.

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten?

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten?

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten? Överaktiv blåsa (OAB) är ett ganska vanligt problem, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken. Känner du ofta trängningar och måste gå på toaletten, eller om det kanske kommer (skvättar) urin i byxorna, då kan du ha...

read more
Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom

Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom

Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom En del människor har svårt att helt eller delvis tömma blåsan. Det kan bero på att blåsan och ringmuskeln inte kommunicerar som de ska.   När blåsan inte kan tömmas helt brukar man prata om tömningsbesvär. Den...

read more