Så får du kontroll över din blåsa genom bäckenbottenträning

Har du svårt att hålla tätt? Då gäller det att knipa. Att träna muskulaturen i underlivet ger dig kontroll över urinblåsan, vilket gör det lättare att hålla sig och stå emot urinträngningar.

Problem med att kissa kan påverka  både privatlivet och  livskvaliteten. En undersökning bland nordiska  män och kvinnor som har  besvär med blåsan visar bland annat att många skäms över sina besvär. Men så behöver det inte vara. Det finns nämligen en rad lösningar som kan hjälpa de drabbade att få kontroll över blåsan.

Medan en del kan behöva medicinsk behandling eller en operation, är det faktiskt tillräckligt för andra att träna blåsan och bäckenbottenmuskulaturen med regelbundna knipövningar. Blåsan hålls nämligen upp och på plats med just bäckenbottenmuskulaturen.

Drick vatten!

Normalt bör man dricka 1-1½ liter vatten per dygn.

När – och var – som helst

Knipövningarna kan utföras när som helst och var som helst, t.ex. på arbetet eller i bilen. Om man har möjlighet, kan man ligga på rygg med lätt böjda ben, men övningen fungerar även om du står eller sitter.

Det  första steget  är att hitta rätt muskler. Män gör det genom att knipa muskeln runt ändtarmen framåt, mot pung och penis. Efterhand som trycket ökar under pungen och fram mot urinröret kan man se att penis rör sig en aning. Man ska komma ihåg att slappna av i skinkorna under övningen. På så sätt kommer man åt de rätta musklerna, d.v.s. bäckenbottenmuskulaturen.

Kvinnor ska börja knipa i bäckenbotten, vid ändtarmsöppningen. Man klämmer ihop ändtarmsöppningen, som när man håller inne en fis. När man klämmer åt vid äntarmen fortplantar sig trycket fram i slidan och till urinröret. Det gör man i tre sekunder följt av en kort vila på  tre sekunder. Övningen upprepas 10-15 gånger.

Styrketräning och uthållighet

Det andra steget är styrketräning. Man tränar sin bäckenbotten genom att knipa åt på samma sätt som i den första övningen, men nu så hårt man kan. Detta görs i cirka 5 sekunder följt av 10 sekunders vila. Övningen upprepas 5-10 gånger.

Det tredje steget är uthållighet. Här kniper man på samma sätt som i ovanstående övning, men den här gången fortsätter man så länge man kan. Efter lite träning brukar man kunna klara mellan 30 och 60 sekunder. Denna uthållighetsövning görs en gång per träningstillfälle.

 

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om hur du kan träna din blåsa? I broschyren Träning av urinblåsa och bäckenbotten har vi samlat lättläst information som har anpassats för de olika typerna av inkontinens. Här får du bland annat veta hur man kniper, vad träning av blåsan innebär, och varför det är viktigt att träna bäckenbottenmuskulaturen. Texten kompletteras även med tydliga bilder.

Klicka här för att ladda ned material.

 

Glöm inte

Det är alltid en bra idé att tala med sin läkare och eventuellt få remiss till bäckenbottensträning hos en uroterapeut eller fysioterapeut.

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten?

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten?

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten? Överaktiv blåsa (OAB) är ett ganska vanligt problem, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken. Känner du ofta trängningar och måste gå på toaletten, eller om det kanske kommer (skvättar) urin i byxorna, då kan du ha...

read more
Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom

Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom

Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom En del människor har svårt att helt eller delvis tömma blåsan. Det kan bero på att blåsan och ringmuskeln inte kommunicerar som de ska.   När blåsan inte kan tömmas helt brukar man prata om tömningsbesvär. Den...

read more
Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdropp

Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdropp

Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdroppMånga män har problem med att hålla tätt efter toalettbesöken. Det kan bland annat bero på prostataproblem. Att det kommer några droppar urin i underkläderna efter ett toalettbesök brukar man kalla för ett efterdropp. Det...

read more