Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom
Kontakta din läkare om du upplever problem med urinblåsan

Urinvägarna – så fungerar de
Blåsans uppgift är att samla upp och tömma ut när den blir full. Urinblåsans vägg är elastisk, och utvigdas efterhand som blåsan fylls på med urin från njurarna. Vid övergången från urinröret till blåsan finns två muskler, en inre och en yttre, som sluter om runt urinröret. Den inre muskeln kan vi inte kontrollera, men den yttre styrs av hjärnan.
När blåsan är tillräckligt full, d.v.s. innehåller mellan 2,5 och 5 dl urin, skickar den signaler till hjärnan att det är dags att tömma, och man känner sig kissnödig. Normalt kan man hålla sig fram tills man får möjlighet att gå på toaletten.
När man sedan beslutar sig för att kissa, skickas en signal till blåsan som då drar ihop sig. Den yttre muskeln slappnar av, och man kan kasta vatten. Därefter stängs urinröret.
Gå till läkaren
Du ska inte bara acceptera dina besvär. Problem med blåsan kan lindras. Men, de kan inte tigas ihjäl, det krävs en aktiv insats. Kontakta din läkare och boka en tid, så att du så snabbt som möjligt kan påbörja en utredning. Hellre idag än i morgon.
Vad är prostatan?
Prostatan är en körtel som är ungefär lika stor som en liten kastanj. Urinröret löper genom prostatan som sitter precis under urinblåsan. En förstorad prostata ökar motståndet i urinröret, och kan därmed leda till tömningsbesvär.
Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdropp
Många män har problem med att hålla tätt efter toalettbesöken. Det kan bland annat bero på prostataproblem.
Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten?
Överaktiv blåsa (OAB) är ett ganska vanligt problem, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken.
URO_2021_0043_SE 09.2021