Tömningsbesvär – när blåsan inte blir helt tom

En del människor har svårt att helt eller delvis tömma blåsan. Det kan bero på att blåsan och ringmuskeln inte kommunicerar som de ska.

 

När blåsan inte kan tömmas helt brukar man prata om tömningsbesvär. Den vanligaste orsaken till problemet hos män är en förstorad prostata, eftersom den ökar motståndet i urinröret.

Andra orsaker kan vara sjukdomar i ryggmärgen, och det kan leda till att ringmuskeln drar ihop sig samtidigt som blåsan, vilket gör att urinen inte kan komma ut som den ska. Skador på blåsans vägg eller intilliggande nerver kan också leda till tömningsbesvär.

Vad är prostatan?

Prostatan är en körtel som är ungefär lika stor som en liten kastanj. Urinröret löper genom prostatan som sitter precis under urinblåsan. En förstorad prostata ökar motståndet i urinröret, och kan därmed leda till tömningsbesvär.

Urinvägarna – så fungerar de

Blåsans uppgift är att samla upp och tömma ut när den blir full. Urinblåsans vägg är elastisk, och utvigdas efterhand som blåsan fylls på med urin från njurarna. Vid övergången från urinröret till blåsan finns två muskler, en inre och en yttre, som sluter om runt urinröret. Den inre muskeln kan vi inte kontrollera, men den yttre styrs av hjärnan.

När blåsan är tillräckligt full, d.v.s. innehåller mellan 2,5 och 5 dl urin, skickar den signaler till hjärnan att det är dags att tömma, och man känner sig kissnödig. Normalt kan man hålla sig fram tills man får möjlighet att gå på toaletten.

När man sedan beslutar sig för att kissa, skickas en signal till blåsan som då drar ihop sig. Den yttre muskeln slappnar av, och man kan kasta vatten. Därefter stängs urinröret.

Gå till läkaren

Du ska inte bara acceptera dina besvär. Problem med blåsan kan lindras. Men, de kan inte tigas ihjäl, det krävs en aktiv insats. Kontakta din läkare och boka en tid, så att du så snabbt som möjligt kan påbörja en utredning. Hellre idag än i morgon.

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten?

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten?

Överaktiv blåsa – hur ofta går du på toaletten? Överaktiv blåsa (OAB) är ett ganska vanligt problem, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken. Känner du ofta trängningar och måste gå på toaletten, eller om det kanske kommer (skvättar) urin i byxorna, då kan du ha...

read more
Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdropp

Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdropp

Är du helt klar nu? Så hanterar du efterdroppMånga män har problem med att hålla tätt efter toalettbesöken. Det kan bland annat bero på prostataproblem. Att det kommer några droppar urin i underkläderna efter ett toalettbesök brukar man kalla för ett efterdropp. Det...

read more